Παλλήνη 10/2/2009
Με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10-2-2009 και ώρα 13:30, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε. Αν. Αττικής με θέμα : Τα παιδιά με αναπηρία που χρήζουν παράλληλης στήριξης παραμένουν αβοήθητα. Στην παράσταση πήραν μέρος εκτός των μελών του ΔΣ, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί , γονείς καθώς και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Αν. Αττικής.
Το όλο θέμα, που περιγράφεται αναλυτικά σε υπόμνημα* που παρέδωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Θανάσης Γκούμας στο Διευθυντή ΠΕ Αν. Αττικής , αναδεικνύει μια ξεχωριστή πτυχή της «αδιαφορίας» που επιδεικνύει το ΥΠΕΠΘ για τα παιδιά με αναπηρία. Γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν «ιδιώτες», οι οποίοι σε ώρες διδασκαλίας παραμένουν στις αίθουσες προσφέροντας επικουρικό έργο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, στη θέση δασκάλων ειδικής αγωγής ή ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού που θα έπρεπε να έχει προσλάβει η πολιτεία από την αρχή του σχολικού έτους.
Τονίστηκε σε όλους τους τόνους ,από γονείς και συναδέλφους ,ότι η αδιαφορία του Υπουργείου είναι αυτή που πιστοποιεί με τον πιο καθαρό τρόπο ότι η υποχρηματοδότηση της παιδείας και οι ελλείψεις πιστώσεων ευθύνονται για τη δύσκολη θέση που έχουν περιέλθει μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.
Καμία ξεκάθαρη απάντηση ή δέσμευση δεν έδωσε ο Διευθυντής ΠΕ Αν. Αττικής . Ο Δ/ντής αναγνώρισε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί τα εγκεκριμένα αιτήματα για παράλληλη στήριξη ( παρά και των δικών του προσπαθειών) και ότι η πρόσληψη ιδιωτών (με αμοιβή από τους γονείς) για παροχή έργου μέσα στις τάξεις δεν έχει γίνει με δική του εντολή.
Τουλάχιστον μετά την παράσταση διαμαρτυρίας το ΥΠΕΠΘ , ο Δ/ντής εκπαίδευσης , η Προϊσταμένη του 3ου Γραφείου και οι Σχολικοί Σύμβουλοι δεν μπορούν να δηλώνουν πλέον άγνοια για το φαινόμενο που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καταστρατηγώντας το νόημα και την ουσία της Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας ,το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία σε ίσες ευκαιρίες μάθησης , το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων καθώς και το σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού.
Ο καθένας τους ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
……………………………………………………………………………….…….………………..…………………………………
Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει παράσταση διαμαρτυρίας, στον ίδιο χώρο , γονέων από το 2ο ΔΣ Γλυκών Νερών. Οι γονείς που συνόδευαν τα παιδιά τους εξέφρασαν με το πιο δυναμικό τρόπο την αγανάκτησή τους για τα κενά σε εκπαιδευτικούς, που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το σχολείο, τις ελλείψεις στο κτήριο και απαίτησαν λύση εδώ και τώρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο Δ)νής ΠΕ έδωσε το τηλέφωνο σε μια μητέρα να συνομιλήσει με αρμόδιο παράγοντα του Υπουργείου, αυτός θεώρησε καλό να κλείσει το τηλέφωνο, γιατί φαίνεται θεώρησε υποτιμητικό να μιλάει με γονείς. Καταγγέλλουμε τη στάση του υπηρεσιακού παράγοντα του ΥΠΕΠΘ , που μάλλον είναι εκπαιδευτικός και ελπίζουμε να καταλάβει κάποτε ότι ακόμα και το να ακούσει τους γονείς θέλει γενναιότητα, θάρρος και παλληκαριά…
Και τα δυο θέματα εντάσσονται στην ίδια κατηγορία που συνθέτει με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης: Λιγότερα χρήματα, πολλές υποσχέσεις, καμιά δέσμευση, καμιά πίστωση για διορισμούς επενδύονται κάτω από το μανδύα του «Όλα είναι θέματα Παιδείας» και οι επιπτώσεις για τους μαθητές είναι απτές αφού στερούνται δασκάλους και εκπαίδευση, χωρίς να ξέρουν γιατί και πως.
Θα διεκδικήσουμε με πιο αγωνιστικό τρόπο την κάλυψη όλων των κενών και ελπίζουμε κάποιος υπεύθυνος από το Υπουργείο να ακούει. Απαιτούμε ΤΩΡΑ να καλυφθούν τα 86 κενά που υπάρχουν στην Αν. Αττική και να λυθεί το θέμα με την παράλληλη στήριξη των παιδιών με αναπηρία.
Υ.Γ. : Στη συνάντηση για τα προβλήματα του 2ου ΔΣ Γλυκών Νερών λίγοι γονείς έχασαν την ψυχραιμία τους με αποτέλεσμα η συμπεριφορά τους να μην είναι η πρέπουσα απέναντι στο Δ/ντή Εκπαίδευσης . Καταλαβαίνουμε την αγωνία των γονιών και συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα τους , όμως τέτοιες συμπεριφορές δεν μας εκφράζουν και μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους . Οι διαφορές μας με τα στελέχη της εκπαίδευσης δεν είναι προσωπικές αλλά είναι διαφορές πάνω στις πολιτικές που καλούνται από την κυβέρνηση να υλοποιήσουν..
Επίσης εκφράζουμε την πικρία μας για την προσπάθεια που έγινε από μικρή μερίδα γονέων να μεταφέρουν τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς, για τα κενά στο σχολείο τους, επειδή έκαναν χρήση του νόμιμου δικαιώματός τους για άδεια.
Το δικαίωμα των παιδιών για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών είναι για μας αδιαπραγμάτευτα.
Από το σύλλογο Δελμούζο.
Ακολουθεί το υπόμνημα που κατατέθηκε.
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΒΟΗΘΗΤΑ
Τα γεγονότα , η ωμή πραγματικότητα, οι διαμαρτυρίες γονέων , εκπαιδευτικών και Διευθυντών σχολείων αναγκάζουν το ΔΣ του Συλλόγου μας να ασχοληθεί με ένα ευαίσθητο θέμα προσεγγίζοντάς το με ιδιαίτερη προσοχή αφού έχει πολύπλευρες διαστάσεις όπως ανθρώπινες, ηθικές, πολιτικές, παιδαγωγικές , συνδικαλιστικές, εργασιακές κτλ.
Τα γεγονότα
Οι γονείς, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (που το ΥΠΕΠΘ έχει ορίσει) και που αποδεικνύουν και προτείνουν ότι τα παιδιά τους χρειάζονται παράλληλη στήριξη ή βοηθητικό προσωπικό.
Οι Διευθυντές των σχολείων έγκαιρα έχουν προωθήσει αυτά τα νόμιμα αιτήματα στο ΥΠΕΠΘ μέσω της Δ/νσης Ανατολικής Αττικής.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ έχουν κρίνει και εγκρίνει ότι 25 μαθητές σε σχολεία ευθύνης του συλλόγου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αν. Αττικής χρήζουν – πιστοποιημένα – παράλληλης στήριξης όπως προβλέπει ο νόμος 3699/2008.
Το ΥΠΕΠΘ μέχρι και σήμερα (Φλεβάρης 2009) δεν έχει τοποθετήσει τους εκπαιδευτικούς αυτούς παρότι το ίδιο έχει εγκρίνει τις σχετικές αιτήσεις.
Η ωμή πραγματικότητα
Μάταια οι Διευθυντές και οι συνάδελφοι επισημαίνουν και υπενθυμίζουν το γεγονός, μάταια εκλιπαρούν οι γονείς για λύση, μάταια και ο σύλλογός μας αναδεικνύει συνεχώς το θέμα….
Το αποτέλεσμα το ίδιο: τα παιδιά με αναπηρία που φοιτούν στα Δημόσια Σχολεία, μένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Τα παιδιά αυτά, που χρήζουν ιδιαίτερης παιδαγωγικής αντιμετώπισης από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς αλλά και ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής από βοηθητικό προσωπικό για τις καθημερινές ανάγκες τους, παραμένουν αβοήθητα από την Πολιτεία μέσα στις τάξεις .Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων αυτών βρίσκονται σε αδιέξοδο έχοντας να ασχοληθούν από τη μια με το σύνολο των παιδιών της τάξης τους και από την άλλη με το παιδί με τις ειδικές ανάγκες που χρειάζεται ιδιαίτερη και εξατομικευμένη φροντίδα για όλο το χρόνο παραμονής του στο σχολείο. Οι φιλότιμες προσπάθειες τους δεν είναι δυνατό να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Συνέπειες
Διαμορφώνεται έτσι μια κατάσταση που ακουμπάει τα όρια του ηθικού εκβιασμού, εκ μέρους της πολιτείας ,για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς .
Η «αδιαφορία» των αρμοδίων φέρνει τους γονείς σε δύσκολη θέση και τους οδηγεί να καταφεύγουν στην έσχατη λύση να βρουν κάποιον εκπαιδευτικό ή ανειδίκευτο από την «αγορά», που δεν τον έχει προσλάβει η πολιτεία , πληρώνοντάς τον οι ίδιοι για να βοηθήσουν τα παιδιά τους (υπάρχουν καταγεγραμμένες τέτοιες περιπτώσεις σε σχολεία της περιοχής μας).
Οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί μπροστά στην αναγκαιότητα της εξατομικευμένης διδασκαλίας και φροντίδας των παιδιών αυτών , στις δύσκολες καταστάσεις που διαμορφώνονται στις τάξεις και στην ανθρώπινη και ηθική διάσταση του θέματος κλείνουν τα μάτια μπροστά σε παράνομες πρακτικές και λογικές.
Παρενέργειες
Καταργείται στην πράξη κάθε έννοια της δημόσιας και δωρεάν παιδείας
Πώς είναι δυνατόν οι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν σε δημόσιο σχολείο να «εξαναγκάζονται» και να οδηγούνται να πληρώνουν για υπηρεσίες που τους προσφέρονται.
O πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 3699/2008 για την ειδική Αγωγή προβλέπει στο άρθρο 7 παρ.4 γ ότι «Η παράλληλη στήριξη των αυτιστικών μαθητών μπορεί επίσης να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων.»
Προκύπτουν εύλογα τα ερωτήματα :
• ο όρος διαθέτει εμπεριέχει την ερμηνεία πληρώνει η οικογένεια (Δωρεάν Παιδεία) ;
• αν το παιδί δεν είναι αυτιστικό τι γίνεται;
• ο σύλλογος διδασκόντων συνεδριάζει για θέματα που ορίζονται μα σαφήνεια από το νόμο (σύννομα) ;
• ο ειδικός βοηθός υποκαθιστά τον εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής ;
Καταστρατηγούνται οι νόμοι και τα ΠΔ που καθορίζουν τις προσλήψεις εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού προσωπικού καθώς και τις εργασιακές τους σχέσεις.
Ποιος είναι αυτός που έχει δικαίωμα να προσλαμβάνει με συνοπτικές διαδικασίες ιδιώτη ο οποίος με αμοιβή προσφέρει τις υπηρεσίες του μέσα σε αίθουσα διδασκαλίας δημόσιου σχολείου;
Πώς αποδεικνύεται η κατάρτιση και καταλληλότητα αυτού του ατόμου είτε πρόκειται για «εκπαιδευτικό» είτε για «βοηθητικό προσωπικό»;
Είναι ασφαλισμένος σε κάποιο ασφαλιστικό φορέα ή εργάζεται κάτω από καθεστώς μαύρης εργασίας;
Αν κατά τη διάρκεια του σχολείου συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός στο παιδί με ποια ιδιότητα θα αναλάβει την ευθύνη το συγκεκριμένο άτομο και πώς θα δικαιολογηθεί η παρουσία του μέσα στην τάξη;
Τι γίνεται με τους αποφοίτους (εκπαιδευτικούς και ειδικό βοηθητικό προσωπικό) που περιμένουν την πρόσληψη τους μέσω της νόμιμης οδού από το ΥΠΕΠΘ;
Η κατάσταση δηλαδή έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το τονίζουμε γιατί , κατανοώντας απόλυτα όλες τις πλευρές της ηθικής και ανθρώπινης πλευράς , συμφωνούμε και συμπαραστεκόμαστε στην αγωνία των γονιών να βρουν λύση, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι με το γεγονός οι γονείς να πληρώνουν για κάτι που προβλέπεται από νόμο και είναι υποχρέωση της πολιτείας.
Πληρώνουν παράνομα οι γονείς για αγορά γραφικής ύλης , για την ύπαρξη συνοδού στα σχολικά λεωφορεία , για τραπεζοκόμους, να πληρώνουν και την παράλληλη στήριξη;
Και ξέρουμε πολύ καλά ότι αν συμβεί κάτι…. οι του Υπουργείου και οι Διοικούντες Προϊστάμενοι θα δηλώσουν άγνοια για το καθεστώς που διαμορφώνεται και τη νύφη θα την πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί.
Καλούμε
Το Δ)ντή εκπαίδευσης και τους Προϊσταμένους των Γραφείων να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε σχέση με τη νομιμότητα του φαινομένου.
Τους σχολικούς Συμβούλους ειδικής και γενικής αγωγής να τοποθετηθούν για το εάν, από παιδαγωγικής πλευρά, επιτρέπεται η παραμονή και η παροχή οποιουδήποτε διδακτικού ή βοηθητικού έργου μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας από άτομα που δεν έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί από το ΥΠΕΠΘ.
Τους Διευθυντές -ντριες των σχολείων όταν αντιμετωπίζουν σχετικό πρόβλημα να ενημερώνουν το ΔΣ, να μη δέχονται τέτοιες λύσεις γιατί η παρουσία ατόμου μη εμπλεκόμενο με την εκπαιδευτική διαδικασία είναι παράνομη άσχετα αν εξυπηρετεί ανθρώπινες καταστάσεις.
Ζητάμε επιτακτικά , δυνατά και αποφασιστικά :
ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο Παιδείας και η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής να βρει λύση στο Θέμα. Γνωρίζουν πολύ καλά πόσες είναι οι περιπτώσεις και ποιες ενέργειες έχουν γίνει από γονείς και εκπαιδευτικούς για να διοριστούν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής για παράλληλη στήριξη και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.
Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι γιατί οδηγούν τους γονείς των παιδιών αυτών σε λύσεις απελπισίας και τους εκπαιδευτικούς να μην ξέρουν τι να κάνουν, να παρανομούν και να είναι υπόλογοι σε κάθε περίπτωση.
Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει και οι ανάλογες πιστώσεις δε διατίθενται.
Και για γίνουμε συγκεκριμένοι: ο σύλλογός μας είχε έγκαιρα επισημάνει το θέμα με έγγραφα με απ 334 & 335/18-11-2008 που έφτασαν και στο Υπουργείο Παιδείας. Στις 22-12-2008 το Υπουργείο Παιδείας μας απάντησε( Φ.361.1/806/153117/Δ1) συνολικά και για το σχετικό θέμα αναφέρει:
Σχετικά με τις ελλείψεις στο Ειδικό Σχολείο Παμμακαρίστου και του τμήματος ένταξης στο ΔΣ Ανθούσας καθώς και στο αίτημά σας για πρόσληψη εκπαιδευτικών ΕΑΕ για την παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών που υπάγονται στην κατηγορία του Ν. 3699/2008, αρμόδια είναι η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής…..
Τα συμπεράσματα ανήκουν σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο….. Από τον Άννα στον Καϊάφα…. Μήπως η Δ)νση ΕΑ δεν ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας;
Καλούμε τη ΔΟΕ να αναδείξει το θέμα. Είναι σημαντικό , μείζον και μας αφορά όλους. Είναι δείκτης πολιτισμού και ανθρωπιάς, το πώς αντιμετωπίζει η Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να σκύψει πάνω στο πρόβλημα , να εφαρμόσει το νόμο και να δώσει λύση ΤΩΡΑ. Αύριο θα είναι αργά.
Τα παιδιά με αναπηρία δεν μπορούν άλλο να μένουν αβοήθητα. Ακούστε τα. Ακούστε τους Γονείς. Ακούστε και εμάς τους εκπαιδευτικούς , που έχουμε ηθική και ανθρώπινη υποχρέωση να βγάλουμε προς τα έξω τη φωνή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου